fbpx

Kleine Grote Mensen

Moederschap grenzen stellen

Hoe zeg je nee tegen jouw kind

Soms lijkt het alsof je 24/7 met jouw kind bezig moet zijn, om een ‘goede’ ouder te zijn. De hele dag met jouw kind spelen, niks voor jezelf kunnen doen of willen; dat maakt een echte ‘betrokken’ moeder of vader, toch? In alle eerlijkheid zijn het toch vaak de moeders van wie dit wordt verwacht. Volledige toewijding en zelfopoffering. Ons kind mag niks tekortkomen. Maar hoe zit dat dan met ons?

Over grenzen gaan

Grenzen kunnen aangeven is belangrijk, niet alleen als ouder naar jouw kind(eren), maar ook in je relatie, op je werk, met vrienden. Wanneer je dit moeilijk vindt en merkt dat je vaak over je grenzen heen gaat, kan het zijn dat je dit op anderen botviert. ‘Nou gaat hij weer over mijn grens heen!’ En misschien besef je je te laat dat je grens is overschreden, en krop je frustratie op van binnen. En op een zeker moment moet het eruit. Vaak gaat het dan niet over wat er gebeurt, maar om iets kleins. ‘Heb je nou weer je kleren niet opgeruimd?!’ schreeuw je, maar eigenlijk gaat het over de 100 keer daarvoor dat je niet bij je grens bent gebleven.

Hoe geef je jouw grenzen aan?

  • Zorg dat je op tijd jouw grens aangeeft, voordat het te laat is.
  • Wees bewust van wanneer je doet wat je niet wil, of teveel meegaat in wat jouw kind wil.
  • Communiceer dit duidelijk naar jouw kind, zij kunnen dit niet aanvoelen. Geef aan wat niet kan, maar ook wat wel mogelijk is.

Wat kan je zeggen?

  • ‘Ik heb geen zin in dit spelletje. Ik wil wel een puzzel doen of een boekje lezen.’
  • ‘Ik ben nu aan het praten met oma, als ik klaar ben kan ik naar je kunstje kijken.’
  • ‘Zodra jij je pyjama aan hebt en jouw tanden heb gepoetst, kan ik naar je verhaal luisteren.’

Verwacht niet dat jouw kind of partner jouw grenzen gaat bewaken, of hier rekening mee gaat houden. Jij bent de enige die dat kan en zorg dus ook dat je dit duidelijk doet. Het geven van een ‘ik-boodschap’ is hierbij effectiever dan de ander te verwijten.

Geen toestemming

Je hebt geen toestemming nodig van de ander om iets voor jezelf te willen. Soms willen we graag dat ons kind het oké vindt en niet gaat huilen, zodat we ons niet vervelend voelen. Maar jouw kind hoeft het niet leuk te vinden en toch mag je iets voor jezelf willen.

Leuke ouder

Wij weten allemaal dat als je tijd hebt voor jezelf, ook eens leuke dingen kan doen met vrienden, voldoende rust kan pakken, dat je hier een leukere ouder van wordt. Je hebt meer te geven aan jouw kind en partner. Gun jezelf deze ruimte!

Kinderen leren met grenzen omgaan

Kinderen hebben hier nog het meeste baat bij. Het accepteren van andermans grenzen, behoeftes en ruimte, leert ze om dit zelf ook te mogen. 

Inhoud

Blogs over opvoeden