fbpx

Kleine Grote Mensen

Kinderen en peuter die niet luisteren

Mijn kind luistert niet: dit is wat je kunt doen

Boze peuter

Inhoud

Je hebt al tien keer tegen je kind gezegd dat het nu écht tijd is om te stoppen met spelen en mee te komen. Maar luisteren? Ho maar. Je voelt je soms roepende in de woestijn. Je probeert wel rustig en vriendelijk te blijven maar op een gegeven moment is je geduld op. Je pakt ‘m hardhandig op: hop, nou meekomen jij! Gevolg? Huilend en boos kind. En jij voelt je schuldig: help, mijn kind luistert niet!

Laten we beginnen met het goede nieuws: jouw kind is van nature gemotiveerd om met je mee te werken en naar je te luisteren. Alleen komt daar een gebruiksaanwijzing bij kijken. In deze blog leg ik uit wat jij het beste kunt doen om te zorgen dat je kind luistert en meewerkt.

Mijn kind luistert niet

Wat in ieder geval niet werkt, is straffen. Time-outs, het afpakken van de iPad of je kind op de gang zetten om ‘af te koelen’. Ga maar na: je wilt positief gedrag bij je kind bewerkstelligen (namelijk: luisteren naar wat jij zegt). Door te straffen komt je kind in een soort spiraal van negativiteit terecht, waardoor ze niet snel positief gedrag zullen vertonen.

Lees ook
Opvoeden zonder straffen en belonen: fijner voor jou en je kind

Een andere neiging van ouders is om strenger te worden als kinderen niet luisteren. We leggen steeds meer regels op en stellen meer consequenties om te zorgen dat kinderen luisteren. Ze moeten weten wie de baas is. Maar ook dat werkt vaak averechts. Hoe strakker wij de kaders maken, hoe minder ademruimte kinderen hebben. Op die manier voelen ze zich beperkt en zullen ze zich nog meer afzetten dan ze al deden. 

Zoek de verbinding

Wat kun je dan wél doen? Het sleutelwoord is verbinding. Als jij de verbinding opzoekt met je kind, zal hij of zij veel sneller en beter naar jou luisteren. In plaats van iedere keer je ‘eis’ te herhalen (je moet nú meekomen) kun jij je verplaatsen in je kind. Het ís ook vervelend dat je moet stoppen met spelen terwijl je net zo lekker bezig bent. En het kan wel zijn dat we een ouder zusje van school moeten halen, maar daar heeft jouw kind dat zich uitleefde in de speeltuin echt geen boodschap aan.

Zeker als kinderen nog jong zijn, denken ze vooral aan zichzelf en zullen ze niet vatbaar zijn voor ‘rationele’ argumenten als: we kunnen je zusje toch niet op het schoolplein laten staan? Geloof me, voor een jong kind kan dat prima. Die haalt alleen z’n schouders op en speelt vrolijk verder.

Blije zoon en liefdevolle moeder waarbij moeder een positieve opvoedstijl hanteert

Geef ruimte aan emotie

Om verbinding te maken, benoem je het gevoel van je kind. Laat weten dat je hem of haar begrijpt. ‘Ik snap dat je graag nog even wilde blijven spelen, je was net zo lekker bezig he.’ Laat ruimte voor emoties van onmacht, boosheid of verdriet als die er zijn. Voor ons is het misschien geen big deal om te stoppen met spelen, maar voor je kind kan dat het wel zijn. Het is misschien zijn hoogtepunt van de dag!

Als je verbinding hebt gemaakt, zul je zien dat de angel er sneller uit is. Zeker als je ruimte hebt gelaten voor de emoties en je kind daarin hebt bevestigd, is je kind sneller geneigd om mee te werken. Op die manier hoef je minder vaak tegen je vriendinnen te klagen: pff, mijn kind luistert niet. Of je kind om te kopen met een ijsje zodat ‘ie toch doet wat je vraagt.

Kinderen moeten niet altijd luisteren

Laten we afsluiten met een disclaimer: ook dit werkt niet altijd. Want kinderen zijn er niet voor gemaakt om altijd naar ons te luisteren. We willen toch kinderen die later voor zichzelf kunnen opkomen? Die ‘nee’ kunnen zeggen als ze iets niet willen? Dan kunnen we niet verwachten dat ze alles doen wat wij ze opdragen. Een kind dat af en toe niet luistert en flink tegen je ingaat, is juist gezond. Dus knoop ook dat in je oren als je kind de volgende keer niet van plan is mee te gaan naar huis.

Wil je meer leren over hoe je gezonde grenzen stelt naar je kind? Hoe je zorgt dat ze wél luisteren en meewerken als dat nodig is? Dan is de Grenzengids voor jou! Na het lezen van deze gids ken jij de redenen waarom je kind nu nog niet luistert en weet je hoe je de 5 gouden sleutels moet inzetten zodat je jouw kinderen liefdevol kunt begrenzen.

Blogs over opvoeden