fbpx

Kleine Grote Mensen

positief opvoeden zonder boos worden

Opvoeden zonder boos te worden: mag je nog je stem verheffen?

positief opvoeden zonder boos worden

Inhoud

Wil je grip op huilbuien, woedeaanvallen en oplopende emoties? Ga aan de slag met dé emotiegids voor jouw kind
‘Ik heb het je nog zo gezegd, pas nou op!’ schreeuw je naar je kind terwijl je naar de ravage kijkt die eerst je keuken was. Jouw kind kijkt je een beetje beschaamd aan en jij vraagt je meteen af: doe ik het wel goed? Mag je nog boos worden op je kind? En kun je überhaupt opvoeden zonder boos te worden?

Opvoeden zonder boos te worden

Als ouder wil je jouw kind het liefst bewust opvoeden: niet straffen en belonen, een gelijkwaardige relatie met je kind creëren en kijken naar de behoefte achter hun gedrag. Maar betekent dit dat je nooit meer boos mag worden? Natuurlijk niet! Er lijkt een misverstand te zijn ontstaan dat je altijd maar een soort zen-achtige ouder moet zijn die overal boven staat en nooit uit haar slof schiet, maar dat is nergens voor nodig!

Bovendien ook onhaalbaar. Want wie is er nou die ouder die altijd denkt ‘ach, dat komt wel goed’ of ‘ze bedoelen het niet zo’. Niemand! Iedere ouder kookt weleens van binnen als z’n kind voor de honderdste keer niet luistert, niet meekomt of iets doet waarvan je nog zo gezegd hebt dat het niet mocht.

Dat is heel normaal. Daarbij is het ook niet erg om af en toe boos te worden op je kind. In mijn ogen is er een verschil tussen boos worden en ontploffen. Boos worden is je stem verheffen en een fellere toon aanslaan omdat je iets niet leuk vindt. Boosheid komt op, gaat snel voorbij en het is niet iets waar je in blijft hangen. Als jouw kinderen vijf minuten later vrolijk op de achterbank van de auto zitten, kun jij het alweer loslaten.

Triggers bij het opvoeden

Maar ontploffen is wat anders. Hierin verlies je de controle over je emoties: je begint te schreeuwen, loopt rood aan en bent het even helemaal kwijt. Dit kan gebeuren omdat kinderen iets diepers in jou raken (de zogenaamde ‘triggers’) of omdat jouw emmertje simpelweg te vol zit: je bent moe, hebt je grenzen niet bewaard of niet goed voor jezelf gezorgd.

Bij ontploffen loopt dit emmertje over en gooi je het als het ware over jouw kind heen. Al jouw gevoelens van onmacht en emoties: hop, als een vulkaanuitbarsting over je kind. In de vorm van schreeuwen, dreigen en misschien zelfs stampen op de vloer. Vaak heb je achteraf spijt van deze ‘ontploffing’ en voel jij je schuldig naar je kind toe. Want het was natuurlijk niet de bedoeling om zo erg uit je slof te schieten. Je merkt vooral dat het gedrag van jouw kind je dieper raakt dan ‘de oppervlakte’.

Er is dus een verschil tussen boos worden en ontploffen. Denk zelf maar eens na: wanneer ben je voor het laatst écht ontploft naar je kinderen toe? Waardoor kwam dat? En hoe was dat anders dan wanneer je ‘gewoon’ boos was?

Weet in ieder geval: als je weleens boos wordt op je kinderen, doe jij niets fout. Boos worden is menselijk en het is een voorbeeld voor jouw kind dat je boos mág worden, dat die gevoelens er mógen zijn. Dat is ook iets moois om aan je kinderen te laten zien. Opvoeden zonder boos te worden is wat mij betreft een illusie en ook niet iets waar je naar moet streven.

Maar wanneer je merkt dat je regelmatig ontploft - of op ontploffen staat - is het wel belangrijk om iets verder te kijken en jouw triggers te onderzoeken.

Want bepaald gedrag van je kinderen (schoppen, slaan, snel opgeven, zeuren) kan bij jou iets raken waardoor jouw emoties ineens van nul naar honderd gaan. Dat noemen we een trigger en vaak heeft die niets met jouw kind te maken, maar alles met jouw eigen jeugd. Sommige dingen die jouw kind doet, katapulteren je terug naar je kindertijd en de nare gevoelens die je daar gehad hebt. Daardoor kan die ‘gewone’ boosheid ineens omslaan in ontploffen en loopt dat emmertje keihard over.

Wil jij aan de slag met jouw eigen triggers? Oude patronen doorbreken zodat je ze niet doorgeeft aan je kind? Dan is de triggergids voor jou! Na het lezen van deze gids weet jij waar jouw eigen pijnpunten zitten en hoe je ervoor zorgt dat je niet meer ontploft naar je kind toe.

Zo kun jij kalm reageren in lastige situaties én krijg je die fijne band met je kind die je zo graag wilt. Bestel hier de triggergids!

Wil jij aan de slag met jouw triggers? Wil jij jouw patronen van boosheid doorbreken en jouw emoties onder controle krijgen? Zodat je de geduldige en liefdevolle ouder kan zijn die je kind hard nodig heeft. Dan is mijn programma “De bewuste ouder: meer plezier & geduld in de opvoeding” echt iets voor jou.

Zo kun jij kalm reageren in lastige situaties én krijg je die fijne band met je kind die je zo graag wilt. Meld je hier aan.

Blogs over opvoeden