fbpx

Kleine Grote Mensen

Peuter en moeder high five

Waarom structuur bij kinderen zo belangrijk is (en zo krijg je dat)

Zo breng je structuur aan in het leven van jouw jonge kind

Peuters spelen met blokken

Inhoud

Jouw kinderen gedijen goed op structuur, maar zodra deze een beetje wegvalt is het gedoe. Ze worden hangerig, zeurderig en vervelend. Misschien vliegen ze elkaar eerder in de haren, krijgen ze sneller een drift- of huilbui of vragen ze iedere 5 minuten ‘wat gaan we dan straks doen?’

Structuur bij kinderen is superbelangrijk. Maar waarom eigenlijk? En hoe breng je die structuur op een makkelijke manier aan zonder dat alles van minuut tot minuut gepland is? In deze blog 5 tips hoe jij voor structuur zorgt bij je jonge kind. Óók op vakantie of als het allemaal niet loopt zoals je had gedacht.

Waarom structuur bij kinderen zo belangrijk is

De 3 traditionele geboden van het opvoeden zijn niet voor niets rust, reinheid en regelmaat. Jonge kinderen gaan goed op structuur, routine en voorspelbaarheid. Voor jonge kinderen is het heel belangrijk om te weten waar ze aan toe zijn.

Dat is ook niet zo gek, want In hun kleine kinderleventje gebeurt ontzettend veel: ze ontwikkelen zich snel en leren iedere dag nieuwe dingen. Al dat nieuws brengt ook onzekerheid met zich mee. Daarom is het belangrijk voor een kind om in de basis te weten waar ‘ie aan toe is. Als bepaalde dingen iedere dag hetzelfde verlopen, geeft dat vertrouwen bij je kind. Daardoor kan hij ook de nieuwe dingen beter verwerken. Structuur bij kinderen zorgt voor een heel stuk houvast!

Ook geeft structuur kinderen zelfvertrouwen. Als zij weten wat er komen gaat, weten ze hoe ze dat kunnen doen. Ze hebben dit al eens gedaan, ze zijn er goed in! Stel je maar voor dat jij iedere dag een andere sport moet doen die je nog nooit gedaan hebt: daar word je onzeker en gestrest van. Zo voelt het voor kinderen ook als iedere dag er weer anders uitziet.

Daarnaast geeft structuur kinderen een gevoel van onafhankelijkheid. Niet geheel onbelangrijk in de ‘nee mama zelluf doen’-fase. Doordat ze bepaalde routines kennen, kunnen ze dit sneller zelf doen. Dit zorgt voor een gevoel van autonomie bij je kind waar ze trots op zullen zijn.

Lees ook
Dé 7 dingen die je wilt weten over de peuterpuberteit

 

Kortom: structuur bij kinderen is fijn voor jou én je kind. Als jij structuur aanbrengt zul je zien dat jouw kinderen zich rustiger en met meer zelfvertrouwen door het leven bewegen. Maar hoe doe je dat dan op een ontspannen manier? 5 gouden tips!

Peuter en moeder op de bank

1. Zorg voor terugkerende rituelen in de dag

Het is voor een kind fijn als bepaalde dingen altijd hetzelfde verlopen en in dezelfde volgorde. Voor jou maakt het misschien niet uit of je eerst je tanden poetst en dan je kleren aantrekt, maar voor je kind wél.

Maak daarom bijvoorbeeld een ochtend- en avondroutine en houd je daar zoveel mogelijk aan. Op die manier weet je kind precies wat ‘ie kan verwachten en zal ‘ie ook sneller meewerken (en misschien zelf al naar boven rennen om tanden te poetsen zonder dat jij het twintig keer moet vragen!)

2. Plan de dag van tevoren

Wat helpt om voorspelbaarheid te creëren, is het plannen van de dag een avond van tevoren. Op die manier kunnen kinderen zich beter voorbereiden en weten ze bij het opstaan wat er gaat gebeuren. Maak er ‘s avonds (tijdens het avondeten of bij het naar bed gaan) een momentje van om met je kind de volgende dag door te nemen.

Wat gaan jullie doen? Moet je kind naar school of de opvang? Is er daarna iets wat jullie samen gaan doen? Hoe ziet de ochtend eruit als ‘ie opstaat? Door het samen te bespreken krijgt je kind het gevoel van houvast en zal ‘ie zich door de dag heen zekerder en rustiger voelen.

Peuter onder de stoel

Soms kun je een dag nog zo goed gepland hebben, maar veranderen dingen toch. De supermarkt gaat eerder dicht. Die ene vriendin kan toch pas een uur later afspreken of het regent pijpenstelen en de speeltuin is geen optie. Ook wíl je als ouder soms dingen net even anders doen dan gepland - en dat mag.

Het hoeft niet altijd volgens een strak ritme te gaan. Soms kan dat niet. Raakt je kind daar overstuur van? Laat die emoties er dan zijn en ben er simpelweg voor je kind. Troost hem of haar, leg uit hoe het zit en probeer er samen toch weer een leuke dag van te maken! Niet alles kan perfect en plannen mogen veranderen!

3. Laat je kind ook zelf dingen kiezen

Voorspelbaarheid en routine betekent niet dat jij alles bepaalt en je kind zich daaraan moet houden. Het is voor je kind ook fijn dat ‘ie zelf beslissingsvrijheid heeft in de dag. Jonge kinderen willen immers niets liever dan zelfstandig zijn en alles zelf doen! Geef je kind daarom door de dag heen simpele keuzes: wil je eerst even zelf spelen of zullen we eerst een boekje lezen?

Je kunt dit niet alleen tijdens de dag doen, maar ook in de voorbereiding. Laat je kind de avond van tevoren bijvoorbeeld beslissen of we naar de speeltuin of de kinderboerderij gaan. Of dat hij in de ochtend liever eerst ontbijt en dan z’n kleren aantrekt, of andersom.

Door keuzes te bieden, geef je kinderen het gevoel van autonomie over de situatie. Iets waar jonge kinderen dol op zijn. Doe dit wel bij keuzes waarvan het jou niets uitmaakt: als er bepaalde dingen moeten gebeuren – boodschappen, een zusje of broertje van school halen – dan gaat dat gewoon volgens jouw plan.

Lees ook
Zo ga je om met de driftbui van je peuter of dreumes

4. Maak het visueel

Jonge kinderen zijn heel visueel ingesteld. Jij kunt wel zeggen dat je de volgende dag naar de bibliotheek gaat, maar kinderen zijn misschien alweer allang vergeten hoe dat ook alweer was. Tót ze een plaatje zien en denken: ah, zo ging dat.

Maak de dagindeling daarom visueel door niet alleen op te praten over wat je gaat doen of het op te schrijven, maar door plaatjes te gebruiken. Op die manier komt het ook echt bij je kind binnen hoe de dag zal verlopen en zullen ze dit beter begrijpen!

Dagritme Kaartenset Kleine Grote Mensen

5. Maak gebruik van dagritmekaarten

Een geweldige manier om structuur bij kinderen visueel te maken, zijn dagritmekaarten. Deze kaarten worden doorgaans bij de opvang en op school gebruikt, en dat is niet voor niks. Op deze kaarten staan dagelijkse activiteiten als ontbijten, naar school/opvang, boodschappen doen en knutselen. Maar ook een boekje lezen, tandenpoetsen en pyjama aantrekken voor het avondritueel staan erop.

Nu heb ik mijn eigen dagritmekaarten ontwikkeld, omdat ik weet hoe belangrijk ze zijn voor kinderen. Neem hier een kijkje hoe ze eruit zien:

Hoe gebruik je dagritmekaarten?

Pak de avond van tevoren een moment met je kind en gebruik de dagkaarten om samen de dag te plannen. Je kunt ze bijvoorbeeld printen en iedere avond door je kind op een bord laten plakken. Zo weten kinderen precies wat er gaat gebeuren en zullen ze zich rustiger en zekerder voelen!

Onze dagritmekaarten bestaan uit 32 kaarten met de meest voorkomende activiteiten. Ze zijn geïllustreerd met de avonturen van mijn eigen kat Cookie en zijn vriendje Muis: de nieuwe beste vriendjes van jouw kind!

Ontdek de kracht van structuur bij jouw kinderen! Haal de dagritmekaarten nu in huis voor €12,95.

Hoe doe je dat dan in de vakantie en in het weekend?

Structuur aanbrengen op een doordeweekse dag lukt je nog wel. De opvang of school biedt structuur en ook het ochtend- en avondritueel blijft redelijk hetzelfde. Maar wat doe je in het weekend? Of als je een dag alleen thuis bent met de kinderen? Of als je op vakantie gaat? Allemaal momenten waarop de normale structuur wegvalt.

Gebruik op dit soort dagen vooral de dagritmekaarten. De dag zal anders verlopen dan ‘normaal’, maar doordat je de dag van tevoren plant met je kind, geeft dat houvast. Hij weet dat jullie eerst boodschappen gaan doen en dan naar de speeltuin gaan. Ook helpt het om in het weekend en op vakantie de ochtend- en avondroutine zoveel mogelijk hetzelfde te houden, zodat dat in ieder geval voorspelbaar blijft!

Geniet van een relaxte vakantie met de dagritmekaarten.

Blogs over opvoeden