fbpx

Kleine Grote Mensen

Broertjes en zusjes

Ruzie tussen broertjes en zusjes? 5 inzichten voor jou als ouder

ruzie tussen broertjes en zusjes

Inhoud

Ze zitten nog geen vijf minuten naast elkaar of het gedoe begint. Duwen, trekken, huilen, speelgoed afpakken en elkaar niks gunnen. Jouw kinderen kunnen niet met én niet zonder elkaar. Aan jou de schone taak om de ruzie voor de zoveelste keer op te lossen, de tranen te drogen en de strijd te sussen. Soms voel je je meer politieagent dan moeder. Kan het nooit eens normaal? Gelukkig wel, je moet alleen weten hoé! Daarom deel ik in deze blog 5 inzichten over ruzie tussen broertjes en zusjes, zodat jij minder strijd hebt in huis.

Niks is vermoeiender dan kinderen die continu in elkaars haar zitten. Terwijl jij nog wel zo’n idyllisch beeld had toen je een tweede, derde of vierde kind kreeg. Samen spelen, als maatjes optrekken en er altijd voor de ander zijn. Nou, dat lijkt soms ver te zoeken. Ze slaan elkaar de hersens in, verklikken de ander zonder problemen en voeren eeuwig competitie met elkaar: alles moet altijd precies even groot zijn, of de boel barst los.

Ruzie tussen broertjes en zusjes

Soms vraag je je af wat jij fout doet? Waarom kan het bij jullie thuis niét gezellig zijn terwijl de kinderen van je zus of beste vriendin hartstikke goed door één deur kunnen? Waarom kun jij nog geen tien minuten de was opvouwen of er schreeuwt er weer eentje: ’mamaaaaa, zij doet gemeeeen!’ of: ‘blijf af, ik was eerst!’

Als ouders spelen wij een grote rol in de ruzies van onze kinderen. Onder andere in de manier waarop wij met ruzies omgaan. Onthoud daarom deze dingen de volgende keer dat je kinderen elkaar naar de keel vliegen of kibbelen om wie er eerst op het skateboard mag:

1. Stap er niet meteen op af

Als er eentje begint te schreeuwen of je hoort boze woorden over en weer, zijn we als ouder geneigd er meteen op af te stappen. Zeker als jouw kinderen vaker ruzie maken, wil je dit zo snel mogelijk in de kiem smoren voordat de situatie escaleert. Maar als jij meteen binnen komt stormen, werkt dat averechts. Jij geeft de kinderen daarmee namelijk niet de kans om het conflict zelf op te lossen en je straalt ook niet het vertrouwen uit dat ze dit zelf kunnen.

Het helpt om een minuut (of vijf) te wachten om te kijken of je kinderen er samen uit kunnen komen. Dat kunnen kinderen namelijk heel goed! Zijn jouw kinderen nog jong en lukt zelf oplossen niet? In de broertjes- en zusjesgids deel ik mijn stappen met je om jouw jonge kinderen te helpen met het vinden van een oplossing.

2. Tel tot 10 voordat je ingrijpt

Naast dat je kinderen de kans geeft om er samen uit te komen, heeft wachten met op de ruzie afstappen nóg een voordeel: jij kunt de rust bij jezelf bewaren. Zeker als je kinderen elkaar regelmatig in de haren vliegen, kun je boos en gefrustreerd zijn als ze wéér beginnen met kibbelen. Dat is heel normaal en logisch – je bent immers ook maar een mens – maar werkt niet als jij een conflict tussen je kinderen moet beslechten. Als jij zelf hoog in je emoties zit (je bent boos, gefrustreerd, moe of geïrriteerd) dan kun jij er minder goed voor je kinderen zijn.

Door een kort moment voor jezelf te pakken, kun je diep ademhalen en die negatieve gevoelens laten wegebben. Als jij rustiger bent, straal je dit uit naar je kinderen en zullen zij ook rustiger met de situatie omgaan. Op die manier is de kans een stuk groter dat het niet verder uit de hand loopt en jouw kinderen met een beetje hulp van jou samen verder kunnen.

Broertjes en zusjes

3. Jij bent niet de scheidsrechter

Als ouders zijn we geneigd om ruzie tussen broertjes en zusjes op te lossen. We willen het zo snel mogelijk uit de weg hebben, want zeg nou zelf: niemand is dol op ruzie. Daardoor gaan we vaak met een scheidsrechter-blik naar onze kinderen toe. We willen degene die ‘fout’ zit aanpakken zodat het hopelijk niet nog eens gebeurt. Maar door je als scheidsrechter op te stellen en meteen ‘kaarten’ uit te delen, ontneem je jouw kinderen de kans om het zelf op te lossen. En ja: dat kunnen ze echt heel goed. Zeker met hulp van jou!

Zie jezelf dus niet als degene die moet bepalen wie er fout zit, straf krijgt of zijn speelgoed moet afstaan, maar als een coach die de kinderen helpt om er samen uit te komen. Da’s pas teamwork!

Wil je weten hoe je jouw kinderen in the heat of the moment kunt helpen met het oplossen van een conflict? In de broertjes- en zusjesgids deel ik een praktisch stappenplan voor wat je als ouder kunt doen en zeggen om samen tot een oplossing te komen.

4. Laat ze ruw spelen en stoeien!

Duwen, trekken, boven op elkaar springen en ruw stoeien: veel ouders proberen dit gedrag snel te stoppen. Want: stel dat ze elkaar pijn doen? Of je denkt: dit loopt sowieso op tranen uit. Heel begrijpelijk, maar toch is het een goed teken als kinderen met elkaar stoeien. Voor kinderen is dit een manier om te ontladen en de prikkels van de dag los te laten.

Zie het stoeien daarom niet als iets ‘slechts’, ‘gevaarlijks’ of ‘iets wat op ruzie uit kan lopen’, maar als een manier waarop jouw kinderen ontprikkelen en hun energie kwijt kunnen. En als ze dat doen, is de kans groter dat ze elkaar niet irriteren als ze naast elkaar aan de eettafel zitten. Dus stoeien is goed, ook als dat er best ruw aan toe gaat! Wanneer stop je het? Uiteraard als er iemand de ander pijn doet, of een van je kinderen tegen zijn of haar zin meedoet.

Lees ook
Opvoeden zonder straffen en belonen: fijner voor jou en je kind
Broertjes en zusjes

5. Jij doet niks ‘fout’ als je kinderen ruziën

Wanneer jouw kinderen elkaar continu irriteren, heb je als ouder vaak het gevoel dat je faalt. ‘Waarom kunnen die van mij nooit rustig samen spelen?’ schiet er door je hoofd als het weer raak is. Je vraagt je af waar je tekortschiet als opvoeder en waarom het bij andere gezinnen wél kan. Weet dat het heel normaal is dat jij thuis ruzie tussen broertjes en zusjes hebt.

Stel dat jouw kinderen allebei een sterke wil hebben, is het alleen maar logisch dat ze elkaar af en toe de tent uitvechten. Knoop in je oren: ruzie is normaal. Het hoort er ook een beetje bij. Als ze eens in de zoveel tijd ruzie maken, is daar niets mis mee.

Maar als jouw kinderen continu strijd hebben, is dat natuurlijk onwijs vermoeiend. Voor jou – omdat je steeds moet ingrijpen – maar ook voor de sfeer in huis. Je wilt het liefst gezellig met z’n allen aan tafel eten, maar door het eeuwige geruzie tussen je kinderen komt dat er vaak niet van. Speciaal voor jou heb ik daarom de broertjes- en zusjesgids geschreven!

Na het lezen van deze gids weet jij wat er ten grondslag ligt aan de ruzies van jouw kinderen én wat jouw rol als ouder daarin is. Je krijgt praktische tools om ruzies tussen je kinderen op te lossen én leert hoe je voortaan voorkomt dat de vlam steeds in de pan slaat.

Wil je minder strijd en meer gezelligheid in huis? Je schaft de broertjes- en zusjesgids nu aan voor €24,95.

Leen
Lees verder
Fijne heldere gids, die makkelijk wegleest en goede handvaten geeft!
Natasja
Lees verder
Deze gids vond ik verhelderend. Het geeft je meer informatie over de broertjes-zusjes band en hoe daarin ook je eigen gedrag een rol speelt. Zeker een aanrader!
Sanne
Lees verder
Uitgebreid en duidelijk!
Vorige
Volgende
Blogs over opvoeden