fbpx

Kleine Grote Mensen

Peuters spelen met blokken

Verlies jij af en toe je geduld bij je kind? Dit kun je eraan doen

Verveelde kinderen

Inhoud

‘Ik wil nieeeeeet’, ‘ik ga NIET mee’ en ‘bah, ik lust dat niet’: af en toe is het om gek van te worden. En na – wat voor jou voelt als uren – gejengel en gedoe van je kind, ben je er klaar mee. Je verheft je stem en ontploft. Het moet maar eens afgelopen zijn met dat gezeur en gehuil. Om je vervolgens meteen schuldig te voelen. Eigenlijk wilde je niet boos worden en je geduld verliezen bij je kind. Maar wat kun je daaraan doen?

Geduld verliezen bij je kind

Soms is opvoeden ook frustrerend. Zeker als jij voor je gevoel alles ‘goed’ doet. Je past de opvoedtips toe, stelt grenzen en geeft emoties van je kind de ruimte en toch blijft je kind driftbuien krijgen en wil ‘ie niet meewerken. Het is niet gek dat je af en toe boos wordt op – en daar is ook niks mis mee – maar als je steeds vaker op ontploffen staat, is het misschien tijd om daar iets mee te doen.

Lees ook
Opvoeden zonder boos worden: mag je nog je stem verheffen?

Als opvoedcoach spreek ik regelmatig ouders met dit soort problemen – geloof mij, je bent niet de enige die zijn geduld verliest. Zo kwam er een vader bij me die moedeloos werd van het ochtendritueel met zijn dochter. Iedere ochtend opnieuw was het een drama om de deur uit te komen terwijl hij voor zijn gevoel alles ‘volgens het boekje’ deed. Hij bereidde zijn dochter goed voor, gaf keuzes en stelde grenzen. Maar toch draaide het iedere ochtend uit op huilen en krijsen.

Het voelde als falen, omdat hij zo zijn best deed en toch ‘mislukte’ het. Hij kwam bij mij voor meer tips. Wat kon hij anders of beter doen? Tijdens ons gesprek vroeg ik hem wat hij het moeilijkste vond aan die ochtenden met zijn dochter. “Dat ze blijft huilen, dan raakt mijn geduld op. Ik doe alles om het gezellig te houden, maar het lukt niet”, vertelde hij.

Triggers bij opvoeden

Door hierop door te vragen, kwam ik erachter dat er iets heel anders onder deze ‘opvoedvraag’ zat: zijn wond. Hij vertelde dat hij als kind zijn emoties binnen moest houden: huilen werd gezien als zwak. Als zijn dochter huilde, werd hij getriggerd en kwam dat gevoel van vroeger naar boven. Daardoor kon hij geen empathie voor haar opbrengen en verloor hij zijn geduld. Hierdoor verloor hij óók de connectie met zijn dochter in het moment, waardoor geen enkele opvoedtip meer werkte. Met als gevolg dat zijn dochter alleen maar meer ging huilen en dwarsliggen tijdens hun ochtendritueel.

Dit voorbeeld laat zien dat opvoedtips ons maar tot op zekere hoogte kunnen helpen. Ook als het gaat om geduld verliezen bij je kind. 

We kunnen ieder opvoedboek lezen, podcasts luisteren tot we erbij neervallen en iedere tip toepassen, maar tóch iedere dag strijd hebben met ons kind.

Peuters spelen met blokken

Reflecteren op onszelf

Waar de sleutel ligt bij je geduld verliezen is reflecteren op onszelf. Want onze kinderen reageren op hoe wij ons voelen. Je kunt precies de zin zeggen die je in dat ene opvoedboek las om je kind rustig te krijgen (zoals: ‘ik zie dat je boos bent’) maar zodra jouw gevoel eronder anders is (namelijk: je bent getriggerd en kookt van woede) zal het niet binnenkomen bij jouw kind. En zal ‘ie zeker niet rustiger worden.

Lees ook
Opvoeden zonder straffen en belonen: fijner voor jou én je kind.

 

Daarom is het zo belangrijk om onze eigen wonden, triggers en patronen te herkennen. Want of je het nou leuk vindt of niet: het gedrag van onze kinderen is één grote spiegel. En kinderen zijn vaak een stuk sensitiever dan wij en pikken onze gevoelens eerder op dan wij doorhebben. Pas wanneer wij oog hebben voor onze triggers en hieraan werken, kunnen we van binnenuit veranderen. Anders blijven we vastzitten en hetzelfde doen, en ons kind ook.

Als jij het gevoel hebt dat je alle opvoedtips toepast en toch je geduld verliest bij je kind, is dat een goed moment om een laag dieper te kijken. Merk je aan jezelf dat het gedrag van jouw kind iets triggert? Sta je vaker op ‘ontploffen’ dan je zou willen? Dan is het tijd om je eigen boosheid te onderzoeken om dit aan te pakken.

Speciaal voor ouders die hiermee worstelen schreef ik de Triggergids. Na het lezen van de gids kun jij jouw triggers herkennen én weet je hoe je hiermee om kunt gaan. Zodat jij op de juiste manier (en met het juiste gevoel) op jouw kind reageert. Want wanneer jij ‘tips’ toepast, werk je vooral aan de oppervlakte. Wanneer je jouw eigen gevoel onderzoekt, pak je de oorzaken aan. En dat gaat een enorm positief verschil maken in de interactie met jouw kind. Zodat jij de leuke ouder kan zijn die je zo graag wilt en een fijne, warme band hebt met jouw zoon of dochter.

De triggergids koop je nu voor €19,95.

Blogs over opvoeden